Artist Statement

Vrij tekenen en schilderen doe ik van jongs af aan en tot enkele jaren terug op de traditionele manier met potlood en penseel. Totdat ik kennis maakte met tekenen in een CAD-programma op een computer. Vanaf 2016 maak ik nu driedimensionale modellen  waarvan ik op verschillende kijkpunten uit het model voorstellingen genereer, die vervolgens als tweedimensionaal kunstwerk worden afgedrukt op een paneel.  Naast voornamelijk eigen werk laat ik mij inspireren door bestaande kunstwerken, waar ik driedimensionale modellen van maak.  Het bestaande kunstwerk is dan het uitgangspunt, maar er zal in alle gevallen veel “eigens” aan moeten worden toegevoegd om een driedimensionaal model te maken. Als het model gereed is kan ik als het ware door het kunstwerk lopen en het zodoende van alle kanten bekijken.

Computertekenen of modelleren is echt mijn ding geworden. Het creatieve proces is eigenlijk helemaal vergelijkbaar met het traditionele schilderen. Je begint met een lege omgeving, dan de basisstructuur, daarna het mengen van kleuren en texturen en tot slot de afwerking, in mijn geval het overbrengen van het driedimensionale beeld op een tweedimensionaal paneel.

In tegenstelling tot het werken met verf en penseel, stofjas en palet, werk ik nu met toetsenbord en muis en kan dat op ieder moment ongestoord afsluiten zonder dat er sprake is van “uitdroging”, “inschieten”, “nat-in-nat” of iets dergelijks. Ik noem het daarom: “schoon schilderen”

De afbeeldingen van eenvoudige 3d-modellen uit mijn beginperiode, hebben inmiddels plaatsgemaakt voor kleurrijke en bonte voorstellingen van meer ingewikkelde modellen. Mijn doel is  om voorstellingen te maken zonder rottigheid, vredelievend, vaak met mooie intense kleuren en soms met donkere raadselachtige achtergronden. Met name de lichtval in schilderijen van oude meesters, vormt daarbij een inspiratiebron. Ik probeer die sferen op een nieuwe eigentijdse manier in mijn eindproduct te bereiken. In het computermodel maak ik dan gebruik van kunstlicht waarmee het object wordt aangelicht. Een voorbeeld daarvan is mijn “Helm zonder Man”, geïnspireerd op Rembrandts “Man met de gouden helm”.

Squarteds

Mijn kunstwerken zijn altijd uniek, altijd vierkant en 1 bij 1 meter.

Naast de unieke ingegraveerde QR-code zijn dat de kenmerken van een Squarted.

De naam Squarted is een fictieve niet bestaande Engels-klinkende term die ik associeer met “gevierkant”.

Een Squarted wordt altijd compleet geproduceerd op een 6 mm dik paneel, met een standaard zwarte aluminium omlijsting. De voorstelling zelf wordt op een hoogwaardige manier geprint en daarna voorzien van een transparante harde autolak, waardoor de kleuren intenser worden en het werk tegen een stootje kan. Zowel aan de voor als aan de achterzijde van de Squarted wordt een QR-code aangebracht, aan de achterzijde ingegraveerd samen met een uniek nummer.  Deze QR-code is, naast mijn handtekening, ook een eigendomsbewijs en een garantie bij beschadiging of diefstal. Bij de Squarted wordt standaard een fotoboek meegeleverd, waarin de betreffende voorstelling wordt toegelicht evenals de productie ervan en een overzicht van de website.

 

Kijk op www.squarteds.com.

 

Cees van Reeven